Ігумен Іов (Ольшанський)

Хрестопоклонна неділя 27 березня 2022 року — перше урочисте служіння недільної літургії в обителі Свято-Воскресенського Новоафонського монастиря міста Львова після того, як спільнота на чолі з ігуменом Іовом (Ольшанським) проголосила своє бажання вийти з юрисдикції Московського Патріархату і долучитися до Православної Церкви України. Настоятель обителі звернувся до вірних з батьківським напутнім словом, в якому провів паралелі життя сучасної України з хресним шляхом Христа і пояснив, як ставитися до тих, хто тебе критикують.

Кожен з нас має в собі частинку Бога і носить його образ в собі під час всього нашого життя. 

Будемо молитися, дорогі браття і сестри, за тих, хто сьогодні, незважаючи на важкий стан в нашій державі, втрачає образ Божий. За тих, хто дозволяє нас ображати, обзивати, називати зрадниками. Будемо молитися за тих, хто в потьмаренні свого розуму не розуміє що він сьогодні робить. Будемо просити Бога щоби просвітив їхні душі. Щоби вони, залишивши свої переконання, які шкодять людському роду, і називають це праведністю, щоб ці затьмарення залишили їх.

Це наші з вами брати. Господь дуже радіє що ми молимось за своїх ворогів. Він радіє тому, що і сам це робив будучи на хресті, говорячи «не знають що творять».

Перед нами на блюді, прикрашеному квітами, знаходиться чесний хрест, який виносить свята Церква нам для поклоніння. В безмолвії, в тиші, в молитві. І нічого більше не потрібно. Побачти страждання того, хто подарував тобі життя, співвіднести себе з ним; знайти в собі сили і мужність відстоювати правду і істину Христову. І навіть в таких складних обставинах, в яких ми сьогодні є, проповідувати любов, милосердя, співчуття, турботу і допомогу. «Ось тоді будуть знати, що ви мої учні — якщо буде любов між вами»

Ми можемо не судити, але ми можемо бачити наших братів, які вчора з нами молилися, а сьогодні обливають нас брудом, але будемо проявляти до них терпіння і любов. Я просто впевнений, що Господь за нашим терпінням і молитвою наверне їхні серця до нас. Вони зрозуміють свої помилкові переконання і з'єднаються з нами в молитві за нашу державу, яка так сьогодні страждає; за наших дітей і жінок, яких бомблять; за наших старих, які не можуть виїхати з місць важких активних бойових дій. Будемо просити щоби Господь через своїх ангелів їх не залишав. І будемо вірити, що прийде через страждання Христа його воскресіння, а через страждання українського народу — воскресіння нашої з вами батьківщини, яку ми так щиро любимо, яку плекаємо і яку захищаємо ціною власного життя, ціною власних зусиль, власних переконань і ціною нашої власної крові.

Я бажаю вам в цей період мужності, мудрості, витримки і, головне, терпіння. Бо терпіння — це та чеснота, яка уподібнює найбільше всього до Христа.

Розсудливість і терпіння. Не поспішайте судити відразу. Дайте час. Всім, хто проти вас, потрібен час.

Ми надзвичайно терпелива нація. Ми всю історію нашого існування терпимо. Я думаю що через це Господь готує саме для України особливу благодать. Бо знаєте, що після буремних часів приходить великий вилив благодаті. Про це пишуть святі отці, про це я чув на горі святій Афон, коли старці казали що через важкі випробування Господь очищує і підготовлює душу для сприйняття великої благодаті.

Не знаю як ви, але я відчув, що сьогоднішня молитва була особливо благодатною. Відчувалося єднання, відчувалася впевненість, що нарешті ми там, де ми маємо бути. Мене це відчуття не залишало протягом всієї літургії.

І нехай говорять про нас інші все, що завгодно! Наша головна задача — не зрадити Христа. А структуру можна поміняти в будь-який час.

Бажаю вам всім, щоби Господь укріпив вас в ваших бажаннях бути ближче до нього. Всім вам ангела-хранителя!