Проща до ЯлтиВірні Одесько-Кримського екзархату УГКЦ 8 грудня відбули прощу до святого ранньої Церкви, учня апостола Петра — Климента Римського, чиї мощі зберігаються в Ялті. Сестра Марія поділилася своїми враженнями, які представляємо нашим читачам.

 

О всечесний учню верховного апостола Петра,
новий Петре віри Христової, другий Мойсею,
священномученику Климентію…
Випроси молитвами твоїми благодать Святого Духа,
щоб навчилися ми Святу Трійцю благословляти,
збережи нашу віру Христову і рятівні звичаї церковні,
нехай зникне безбожжя.

 

З такими словами молитви ми розпочали нашу першу прощу до мощей Святого Папи Климентія І, четвертого Папи після святого Петра.

 

7 грудня з парафії «Св. Апостола Андрія Первозваного» виїхав автобус з прочанами (40 осіб) і з духовною опікою - отцем Ігорем Тарасом і сестрами Воплоченого Слова. Для кожного з нас було уперше їхати вшановувати мощі великого мученика за віру святого Климентія і просити у нього ласки для своїх родин. Цей святий став для нашого народу особливим святим - першим місіонером Христової віри на українських землях, під час яких ще було язичницьке віросповідання. Вже в той час починалися перші зернинки нашої віри, які проросли і витривали, і дали свої плоди під час великих переслідувань за віру.

 

Для нас, жителів південної України, стає великим обов’язком 8 грудня їхати і вшановувати мощі великого Папи, який прагнув об’єднати перші спільноти християн у 90-99 роках. У Херсонес Папа попав на заслання через імператора Траяна, який у перші часи переслідував християн. Завдяки св. Климентію  наша держава отримала герб — «тризуб», завдяки йому продовжилася місіонерська праця, розпочата апостолом Андрієм, — християнство поширювалося на весь південь України. За майже 700 років до Володимирового хрищення, ще у І столітті, тут уже існувало близько 75 церковних громад.

 

І ось 8 грудня ми прибули в місто Ялту, де нас чекали мощі Папи, владика Василь Івасюк, священики, багато інших прочан, хор семінаристів, сестри св. Йосифа і доброзичливі місцеві люди…. Всі разом розуміли: сьогодні є щось величне у місті Ялті – відбувається перша проща до мощей св. Климентія, яка стає початком нового паломницького центру в Україні завдяки нашому Патріарху Святославу, що подарував мощі для цієї каплиці влітку цього ж року. Варто згадати тодішню проповідь Блаженнішого Святослава, який звернув особливу увагу на роль св. Климента Римського в історії становлення та розвитку Київської Церкви: «Для нас, спадкоємців Київського християнства, постать св. Климента Римського є особливо значущою, – підкреслив Глава Церкви, – тому що він є свідком єдиної і неподільної Христової Церкви першого тисячоліття, Церкви, символом якої був наслідник Апостола Петра у Римі. Він пригадує усім нам – тих, котрі є спадкоємцями Київського християнства, незалежно від конфесійної приналежності, що святий князь Володимир хрестив Русь тоді, коли Церква була ще неподільною. І до тієї єдності, до якої він закликав колись коринтян, сьогодні закликає усіх українців. Бо так само, як існує єдиний Бог у трьох Особах, так само існує єдина свята, соборна і апостольська Церква, яка здійснює проповідь Христового Євангелія у різних народах, у різних культурах».

 

День  пам’яті Святого Папи Климентія пройшов зі:

 

  • святковою Утренею, яку співали семінаристи;
  • Службою Божою, яку очолив наш Владика Василь Івасюк;
  • благословенням реліквій св. Климентія;
  • прикладенням до мощей святого та молитвою кожного з прочан про його заступництво;
  • конференцією «Ким був св. Климентій Римський?»;
  • документальним фільмом;
  • смачним обідом всіх прочан разом;
  • святковою вечірня на церковнослов’янській мові;
  • благословенням макету Храму Пресвятої Трійці в парку м. Алушти.

 

Дякуємо Господеві, що в цей день багато християн могли об’єднатися в молитві за єдність і вірність всіх християн до віри Христової, беручи приклад з Великого Папи Климентія І.

 

Святий Климент

 

Проща до Ялти

 

Сести згромадження Воплоченого Слова

 

Літургія

 

Архієрейська Літургія

 

Промова Владики Василя

 

Спілкування з Екзархом