Одеські військові отримали в подарунок від УГКЦ копію чудотворної ікониПредставники Одесько-Кримського екзархату Української Греко-Католицької Церкви подарували особовому складу Західної військово-морської бази ВМС ЗС України ікону Зарваницької Матері Божої під час урочистого святкування празника Покрова Пресвятої Богородиці та Дня українського козацтва.

 

 

Цього дня до частини завітали представники Одесько-Кримського екзархату Української Греко-Католицької Церкви, які у святковій обстановці подарували військовикам ікону Зарваницької Матері Божої, що була доставлена з Марійської святині села Зарваниця, Тернопільської області, повідомляє Управління Прес-служби МО України.

Виступаючи з цієї нагоди та вітаючи усіх присутніх з такою подвійною та вагомою для кожного українця подією, командир бази капітан 1-го рангу Карен Хачатуров, зазначив, що нині український народ здобув можливість розвивати свою національну самобутність в усіх проявах життя. У тому числі, й у питаннях, що стосуються таких важливих напрямків, як духовне право нації на пізнання та реалізацію своєї культури й сутності.

- І нам, нащадкам волелюбних лицарів, треба докласти усіх зусиль, аби адаптуючи козацькі виховні традиції до сьогодення, вони обов’язково залишалися невід’ємною складовою української ментальності, - наголосив він.

- Це є дуже символічним, що сьогодні ми відзначаємо велике релігійне свято та згадуємо про наших славетних пращурів, які боронили нашу землю від ворогів. Адже з давніх часів мужні запорозькі козаки вважали святу Покрову своєю захисницею та покровителькою. А сам процес відродження козацтва є не лише поверненням до етнографічних цінностей, а й кроком у майбутнє, кроком у розвиток військово-патріотичного, культурного та духовного виховання молоді на традиціях самовідданої любові до нашої Батьківщини та наполегливого служіння їй, - висловився з цього приводу заступник командира частини з виховної роботи капітан 2 рангу Олександр Дерещук.

Також зі словами привітання на адресу військових моряків звернулися учасник першого всеукраїнського військового паломництва “Зарваниця-2009” офіцер відділення виховної роботи частини майор Андрій Магдалюк та єпископ Одесько-Кримського екзархату УГКЦ Василь Івасюк.

- В Україні свято Покрови набуло особливого статусу. Воно стало проявом вдячності народу Матері Божій за її ласку. Ще з незапам’ятних часів переказували, що Богородиця взяла наш край під свою опіку, - розповів священнослужитель.

 

За словами владики, сенс капеланського служіння полягає у тому, що Церква відкриває службовцям дорогу до Господа Бога. "Ми ділимося як ми знайшли Бога, доносимо свідчення Церкви. Наша головна ціль – щоби службовець був з Богом, пізнавав себе і Бога. Як пізнає Бога, то не зробить кривди і буде поступати праведно", - підкреслив Одесько-Кримський екзарх. 

 

По завершенні урочистого дійства представники духовенства відслужили молебень, освятили ікону Зарваницької Божої Матері, окропили свяченою водою військовослужбовців та побажали, аби ця, доставлена зі святих місць, Ікона оберігала й захищала їх у нелегкій та почесній справі служіння на благо Вітчизни.

Варто додати, що вже протягом багатьох років командування Західної військово-морської бази підтримує тісні стосунки з представниками багатьох релігійних конфесій та приділяє неабияку увагу духовному вихованню матросів та старшин. Приміром тому є й укладена влітку поточного року з Одесько-Кримським екзархатом угода про спільну співпрацю щодо задоволення духовних потреб військовослужбовців частини.

- Щочетверга у годину культурно-виховної та просвітницької роботи священнослужителі цієї церкви відвідують наш колектив та здійснюють душпастирську опіку над військовослужбовцями. Вони розповідають їм про загальнолюдські моральні цінності, вчать їх любити та поважати близьких та свою Батьківщину, - підкреслив офіцер відділення виховної роботи бази майор Андрій Магдалюк. 

 

Дивіться також фоторепортаж Свято Покрова Пресвятої Богородиці.