Літургія онлайн

Презентація книги «Феномен онлайн-причастя. Рефлексії. Полеміка. Перспективи», підготовленої Фондом пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира та Центром релігійної безпеки, відбулася у Києві 29 липня.

Видання включає статті українських і російських священнослужителів, філософів, богословів, журналістів і релігієзнавців, які відзначилися статтями чи обширними коментарями на тему так званої віртуальної чи дистанційної літургії — богослужіння, під час якого віряни зустрічаються онлайн, а священник звершує повноцінну євхаристійну службу, освячуючи належним чином підготовлені хліб і вино у кожного з учасників, які поставили їх перед веб-камерою на екрані комп'ютера.

«Нам було страшно, але стільки ж цікаво, — коментує свою реакцію на вістку про першу віртуальну літургію журналістка та редакторка виданої книги Тетяна Деркач (Олександрова). — Ми не хотіли нав'язувати свою точку зору, у книзі ви можете знайти найрізноманітніші позиції та самі зробити висновок, що для вас звучить більш переконливо.»

За словами Тетяни, тільки Православна Церква України не побоялася на такому рівні підняти це питання. Сміливість оцінили богослови багатьох інших Помісних Церков. «Саме явище дистанційного причастя виникло як реакція на карантинні обмеження у зв'язку з пандемією COVID-19, — розповідає директор Центру релігійної безпеки Дмитро Горевий. — Воно зачепило такі аспекти богослов'я, як сакраментологія, пневматологія, христологія, еклезіологія та інші. Коли отці Ігор Савва та Дмитро Вайсбурд звершили віртуальну службу, ми стали уважно слідкувати за коментарями та реакціями служителів Церкви та богословів, і відразу виникла ідея зібрати їх усіх в одному місці.»

«Збірник уже наробив багато шуму, хоча його, крім авторів та видавців, ще ніхто навіть не читав, — говорить владика Олександр (Драбінко). — Це не остання пандемія та не останній локдаун, тому тема книги буде актуальна і далі. Нові технології поставили перед нами нові виклики, і на ці виклики ми повинні дати свої відповіді.»

«Для нас це не була якась богословська концепція, яку ми вигадали, — говорить один з “винуватців торжества” священник Ігор Савва (Запоріжжя). — Для нас це була чисто практична необхідність. Річ йде про громаду, в якій усі добре один одного знають, мають великий досвід євхаристійного спілкування.» «Феномен “онлайн-причастя” — це кардинально новий виклик, перед яким поставила Церква у результаті пандемії коронавірусу COVID-19. Представлена книга — це тільки перша рефлексія на феномен, так би мовити, перші враження. У книзі немає однозначних відповідей, але є обережні міркування та найголовніше — правильно сформульовані питання», йдеться у передмові.

Під час презентації були озвучені ідеї перекласти книгу на російську та англійську мови, оскільки ці напрацювання ПЦУ цікаві та актуальні для всього християнського світу.