Сон в церкві

Дорогі брати і сестри у Христі,

Сьогодні я хочу поговорити з вами про те, що багато проповідників проповідують одноманітно, розповідають те саме рок від року. Це може бути дуже нудно для слухачів і втрачає сенс, оскільки вони чують одні й ті самі слова знову і знову.

Це питання не нове, але все життя Церкви на нього не дає відповіді. І, на жаль, це може призвести до того, що віруючі люди втомлюються від слухання тих самих слів і відчувають втому від одноманітної монотонної проповіді і засинають на богослужінні.

Однією з головних причин цього може бути страх проповідників перед тим, щоб розповідати нові ідеї або теми, які можуть викликати суперечки або незгоду серед прихожан. Але я хочу наголосити, що ми повинні бути відкриті до нових ідей та перспектив, щоб розвиватися разом з віруючими, які живуть в складний час.

Також, часто проповідники занадто зосереджуються на тому, щоб просто повторювати те, що вони чули від інших проповідників, замість того, щоб глибше розуміти Слово Боже та інтерпретувати його в контексті нашого сучасного життя.

Христос закликав нас проповідувати Євангеліє на всю землю, і ми маємо робити це свідомо, почуваючи відповідальність за тих, кому ми проповідуємо. Ми маємо робити все можливе, щоб допомогти людям зрозуміти, що Бог любить їх і що Його Син Ісус Христос помер за них на хресті.

Але якщо ми проповідуємо одноманітно, як можемо бути впевнені, що наші слова справді допомагають нашим слухачам зрозуміти Євангеліє? Як ми можемо бути впевнені, що ми говоримо те, що потрібно нашим слухачам, якщо ми не знаємо їх потреб?

Отже, як нам боротися з одноманітністю проповідей? Як знайти нові слова, які допоможуть нашим слухачам зрозуміти Євангеліє? Перш за все, ми маємо пізнавати наших слухачів. Ми маємо знати, хто вони, що їх турбує, які питання у них виникають. Ми маємо слухати їх і дізнаватися, як ми можемо допомогти їм зрозуміти Євангеліє.

Друге, що ми можемо зробити, - це навчатися новому. Ми маємо читати Біблію, вивчати теологію, досліджувати історію Церкви і досвід інших проповідників. Навчання допоможе нам знайти нові ідеї, які можемо включити в наші проповіді, щоб зробити їх більш цікавими та актуальними для наших слухачів. Ми можемо також звернутися до наукових досліджень та літератури, що можуть допомогти нам краще розуміти те, про що ми говоримо.

Третє, що ми можемо зробити, - це звернутися до Духа Святого. Ми маємо молитися та просити Бога допомогти нам знайти правильні слова та ідеї, які будуть відповідати потребам наших слухачів. Ми повинні залишатися відкритими та чутливими до того, що Дух Святий може сказати нам під час проповіді.

І нарешті, ми маємо запам'ятати, що ми не проповідуємо для себе, а для наших слухачів. Наша мета - допомогти їм зрозуміти Євангеліє, а не проявляти свою ерудицію чи розкривати нові ідеї. Ми маємо говорити мовою, яку розуміють наші слухачі, і використовувати приклади з їхнього життя, щоб бути більш близькими до них.

Отже, я хочу заохочити всіх проповідників зробити крок назустріч новим ідеям та новому способу мислення, щоб зробити наші проповіді більш захоплюючими та стимулюючими для наших прихожан. Давайте вдихнемо свіжого духу в нашу проповідницьку службу, щоб зробити її більш живою, різноманітною та цікавою для наших слухачів.

І не забувайте, що наша головна мета - донести Слово Боже до нашого спільного народу.

Відтак, брати і сестри, не біймося використовувати нові ідеї, бути креативними та знайомитися зі своїми слухачами. Нехай Дух Святий наповнює нас мудрістю, розумінням та любов'ю, щоб наші проповіді допомагали людям зрозуміти Євангеліє та прийти до Христа. Амінь.

Бр. Ергатіс Іконікос (Вселенський патріархат)